Skin Talks

Aveti mare grija ce consumati online cu privire la ingrijirea tenului, cu atat mai mult cu cat aveti sau ati avut afectiuni ale pielii (acnee, rosacee, dermatita etc).

In ultima vreme, multe din persoanele cu o prezenta activa pe social media ne spun secretul lor pentru a scapa de problemele pielii si in special de acnee. Problema ar fi ca mai mult de jumatate din aceste persoane au avut maxim trei cosuri pe luna si vor sa ne vanda produse “minune” pentru care ele primesc comision.

Pentru ca sunt una din multele persoane care chiar au avut probleme cu tenul, citesc chestiile astea din doua motive: 1. curiozitate & 2. inveti ceva de la fiecare persoana care a avut sau are acnee. Cu toate acestea, consider ca trebuie sa fim foarte precauti cand aplicam ceea ce citim online. Poate te afli in situatia in care acneea chiar reprezinta un factor de stres pentru tine si ai incerca orice doar ca sa o vezi disparuta. S-a demonstrat in multe studii ca persoanele care au probleme reale cu acneea sunt predispuse la depresie. Mai mult, majoritatea tratamentelor anti-acneice nu fac decat sa inrautateasca situatia: pot avea efecte adverse starile depresive.

The harsh truth: Nu exista niciun tratament minune pentru aceasta problema, iar fiecare dintre ele vine cu efecte adverse si riscuri de tot felul.

O sa povestesc putin din experientele mele cu dermatologii(pentru ca au fost vreo 6-7 la care am apelat) si cam ce informatii am acumulat de-a lungul a 10 ani de incercari de a combate aceasta afectiune a tenului (yes, I still deal with it).

Cum presupun ca stii deja, una dintre cauzele majore ale acneei este reprezentata de dereglarile hormonale, care incep sa aiba loc in timpul pubertatii. De asta treci foarte brusc de la pielea perfecta la ceva ce te face sa iti doresti sa nu mai iesi din casa niciodata. Trust me, I’ve been there, I know it’s hard but it will only make you love yourself even more in the long run.

In cazul meu, am inceput sa am cosuri pe la 12 ani, nu-mi amintesc exact cum am ajuns de la un cos la 100, cert e ca dintr-o data fata mea devenise un fel de “teren minat”.

Prima greseala pe care o faci in situatia aceasta este sa crezi ca ai cosuri pentru ca nu ai o igiena corespunzatoare, sau, mai exact, ca nu te speli indeajuns.

Prin intermediul acesteri postari voi atrage pentru a 1000 oara atentia oamenilor: ACNEEA NU ESTE UN SEMN AL LIPSEI IGIENEI, in unele cazuri este chiar contrariul – iti speli fata prea des, agresand-o.

In momentul in care am inceput sa am probleme cu cosurile, tenul meu era gras.  Spoiler : acum e uscat si sensibil.

Ca sa scurtez povestea,  chestii bune de stiut cand ai cosuri: 

  1. Pentru inceput du-te la un dermatolog bun. Da, o sa te coste mai mult decat altii, dar merita.
  2. Singurul medicament recunoscut pentru capacitatea lui de a distruge acneea este Roaccutane. Eu l-am facut prima data in clasa a8a, a dat rezultate, insa acneea mea a revenit pentru ca doza nu a fost potrivita, iar cura prea scurta. Am incercat sa il mai fac o data anul trecut, insa nu am rezistat. Este un tratament de-a dreptul inuman, actioneaza la nivelul glandelor sebacee, adica iti usuca tot corpul: piele, ochi, nas, gura, efectiv tot corpul. + pe perioada tratamentului trebuie sa fii foarte atent/a la starile emotionale. Roaccutane este strans legat de depresie si anxietate. Believe me, in doar o saptamana cu medicamentul asta, nu ma mai recunosteam. Daca vrei mai multe informatii despre cum sa iti faci experienta cu el agreabila, te rog sa ma intrebi 🙂
  3. Ai grija la ce mananci!!!!!!!!! Dieta este foarte importanta in tratarea oricarei afectiuni. Focalizeaza-ti atentia pe alimente bogate in nutrienti, evita prajelile, grasimile saturate, DULCIURILE!!!!(mai ales ciocolata!). Unele studii arata ca lactoza ar fi cumva legata de acnee, insa din cate stiu nu s-a demonstrat lucrul asta. In orice caz, poti incerca sa minimizezi consumul un timp, iar daca observi o imbunatatire, I’m afraid you must give it up. Same thing with gluten.
  4. Hidratarea este esentiala. Citesti asta foarte des in articolole care vorbesc despre acnee, deoarece apa o sa te ajute sa mentii un nivel optim al hidratarii pielii, in timp ce tratamentele antiacneice ti-o vor deshidrata destul de rau. Pe langa cosumul de apa (acei 2l/zi), cumpara-ti o crema hidratanta potrivita nevoilor tipului tau de ten. Daca nu esti sigur/a care este acela sau de ce ai nevoie, cand mergi la dermatolog, intreaba-l si de o crema hidratanta pe care ti-o recomanda.
  5. Iti sugerez o extindere a examinarii cauzelor acneei. De exemplu, fa-ti un control ginocologic, deoarece cosurile tale pot fi semnele unui ovar polichistic. De asemenea, analizele endocrinologice (analize ale hormonilor) sunt necesare, insa probabil iti vor fi sugerate de catre ginocolog. Iti sugerez de asemenea sa intrebi direct dermatologul despre ambele tipuri de analize.
  6. Inainte sa mergi la medicul dermatolog, fa-ti o lista cu toate intrebarile pe care le ai, ca sa nu uiti esentialul – eu o patesc mai mereu. Altfel spus, intreaba-l daca este nevoie sa renunti la anumte alimente, daca trebuie sa faci un consult ginocologic sau endocrinologic, daca iti recomanda Roaccutane, anticonceptionale, antibiotice etc. Daca considera necesara administrarea de medicamente antistres… ****Intr-o maniera cat mai subtila, deoarece medicii din ziua de azi se cam enerveaza cand pacientul le spune ca a citit ceva pe internet sau cand incearca “sa faca pe desteptul”. Nu vrei sa inceapa sa tipe la tine la telefon (been there, done that). Deci nu pronunta cuvantul INTERNET si nici nu insista prea mult pe ceva. Eventual explica-i ca vrei sa faci orice ca sa scapi de acnee, si de aceea ai unele curiozitati pe care ai vrea sa le dezbati un expert.
  7. Apropo de antistres. Afectiunile vizibile ale pielii, sunt legate automat de depresie si anxietate. Un dermatolog care stie asta o sa iti recomande si ceva pe baza de magneziu si B6 ca sa te ajute cu eventualele stari “neprietenoase”. (Daca te intreaba vreodata farmacista de ce esti stresat/a la cei 16-17 ani, raspunde-i ca ti l-a recomandat medicul si cam atat) – repet, toate sfaturile mele trebuie sa iti fie “aprobate” de medic. Nu vreau sa le iei ca atare, toti suntem diferiti, altfel spus functionam diferit.
  8. Relaxeaza-te si ai grija de tine: dormi sufient, mananca sanatos, hidrateaza-te, axeaza-te pe ceva care sa te faca sa realizezi ca aspectul exterior nu este cel mai important:  citeste, gaseste-ti un hobby, iesi afara, plimba-te.  Toate astea te vor dezvolta ca persoana, iar in timp vei vedea ca acneea te-a ajutat sa devii o persoana mai puternica, mai pregatita dpdv intelectual si moral.
  9. Ah, am uitat: NU ITI STOARCE COSURILE, oricat de tentant ar fi: actiunea asta duce la leziuni microscopice ale pielii, care iti vor lasa semne dupa vindecare.
  10. Cauta produse care ti se potrivesc: lucrul asta va dura mult, si pe buna dreptate. Cam din motivul asta am vrut sa iti scriu tot romanul pe care il citesti: sunt pe insta fetite care iti recomanda tot felul de produse -in mare parte scumpe- care ti-ar tine sub control acneea. Pai nu, nu e chiar asa, ca ce merge pentru mine, nu e bun si pentru tine de cele mai multe ori. Cauta sa iti intelegi corpul si pielea. Au nevoie de nutrienti, de grija, de rabdare. Aici te poate ajuta desigur si medicul, ca sa nu stai sa incerci toate nebuniile pana dai de ceva potrivit (as I did, unfortunately).
  11. Nu lasa acneea sa te distraga de la ceea ce iti doresti. Si cu atat mai putin nu lasa pe nimeni sa te descurajeze, fiecare test te ajuta sa te dezvolti, iar acneea este aici pentru a ne invata sa facem totul pas cu pas si sa avem rabdare. Totul o sa fie bine 🙂

Am ramas fara idei in secunda asta insa, daca mai ai intrebari sau nedumeriri sau vrei sfaturi si incurajari de la cineva care a trecut prin aproape toate stadiile vizavi de acnee, chiar te rog sa ma intrebi.

I love nerds and people who have/had acne, we’re all heroes.

Mult noroc si rabdare iti doresc!

R.

Leave a comment